SOS Gyermekfalvak Magyarország

About

Az SOS küldetésével összhangban felelősséggel tartozik minden gyermekért, aki támogatásra és segítségre szorul, állampolgárságtól függetlenül. Amikor egy gyermek veszélynek van kitéve háború, vagy akár természeti katasztrófa miatt, fel kell lépnünk annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban kiemeljük a vészhelyzetből, átsegítsük a krízisen és biztonságba helyezzük. Az SOS Gyermekfalvak nemzetközi szervezete több évtizedes tapasztalattal rendelkezik humanitárius katasztrófák kezelésében, számos országban aktívan részt veszünk vészhelyzetek megoldásában. Nemzetközi irányelvünk alapján az SOS világszerte arra törekszik, hogy a katasztrófaterületeken élő, vagy katasztrófa elől menekülő, családjuktól elszakadt gyermekeket biztonságos, védett és gondoskodó környezetben helyezze el. Igyekszünk megakadályozni a családok szétszakadását, illetve törekszünk újraegyesítésükre.  
Ezt a nemzetközi tapasztalatot felhasználva a magyar SOS kialakította a menekült gyermekek segítését célzó programját hazánkban is, a nemzetközi szervezet irányelveit figyelembe véve, a helyi viszonyokhoz igazítva. A gyerekkorú menekültek és kiemelten a kísérő nélküli kiskorú menekültek különösen sérülékeny csoport. Minden támogatást meg kell kapniuk ahhoz, hogy a vándorlásból adódó veszélyeztetettség csökkenjen. 

Létrehoztunk egy olyan szakembergárdát, ami mindazt a tudást és készséget képviseli, amire krízishelyzetben és a beilleszkedés során leginkább szükség van (orvos, szociális munkás, tolmács, pszichológus, interkulturális mediátor). Csapatunk bevethető az ország bármelyik részén, jelenleg folyamatosan dolgozik a gyerekekkel a Károlyi István Gyermekközpontban Fóton és Vámosszabadiban. Az eddigi tapasztalatok alapján az SOS tevékenysége a terepen hiánypótló.

Programunknak 3 pillére van:

1) Azonnali humanitárius segítségnyújtás (Krízis Team)

2) Intézményben lévő gyermekek/családok támogatása (Mobil Team)

3) Oltalmazott/elismert menekült családok, fiatalok integrációját segítő szolgáltatások (Integrációs Team)

 

Contact us

1094 Budapest, Angyal utca 1-3.
1463 Budapest, Postafiók 838

T +36 1 301 3162
M +36 20 314 7087
eszter.kosa@sos.hu